Wilma af Hälsingborg

Båtnamn Båttyp Konstruktör Byggnadsår
Wilma af Hälsingborg Kryssare Knud Reimer 1945
Varv Löa Vikt Bredd
Lidingö 7,5 3,5t 2,2
Material Segelyta Djupgående Däck
Fur 23 m2 1,2 Oregon Pine
Tecken i seglet Hemmahamn Rigg Motor
KR Norra Hamnen Hbg Bermuda Volvo Penta MB 10A

Lite historia om Wilma af Hälsingborg

Byggd på Neglingevarvet 1945 efter ritningar av Knud Reimers.
Hon finns inregistrerad som KR 62 och med bild publicerad i KSSS årsbok från 1946. Hennes första namn var Esperanza därefter Lullaby. Hon har haft flera ägare i Stockholm. KSSS årsböcker berättar om Wickander, Bertil Odelfelt och familjen Herne.
Vet att Wilma kom till Blekinge någon gång på 60-talet. Först till Karlskrona sedan Karlshamn. Där hon döptes till Matelota. Den första ägaren i Karlshamn, Olle Martinsson, modifierade riggen något. Han var säkert inspirerad av Gert Preislers och Manne Ginsburgs bok "Med Swell över Nordsjön". Preisler hade på 50-talet KR 62's systerbåt KR 33, som han och Manne G seglade till England med. Resan och båten är väl beskriven i boken.
Innan resan gjode de en ändring av Reimers rigg. Satte bogspröt på och sänkte masten något. Det är samma modifiering som Martinsson gjort med min båt. Vad jag har förstått så var det Gert Preisler som först beställde båtmodellen 25 kv Kustkryssare "Swellkryssare" 1941 av Reimers. Han ritade också några större modeller med samma linjer. En kallas Blue Peter ca 8,5m lång
Boken med Swell över Nordsjön finns att få tag på antikvariat, likaså i KSSS årsböcker.
Hälsningar
Kent.